3D Üç Boyutlu Yazıcı (Printer) Nedir? Nerelerde Kullanılır?

3D Üç Boyutlu Yazıcı (Printer) Nedir? Nerelerde Kullanılır?


Üç Boyutlu Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Bu yazıda 3d yazıcılar hakkında bilgi verilecektir.Üç boyutlu yazıcılar "eklemeli üretim" denen bir yöntemi kullanıyorlar. Günümüz üretim yöntemlerinde, örneğin bir torna tezgahında talaş kaldırarak "çıkarmalı üretim" yöntemi kullanılmaktaydı. Bir heykelin yontulmasını düşünebilirsiniz. 3D yazıcılar ile beraber heykeli yontmak yerine malzeme ekleyerek heykeli bitirmeyi düşünebilirsiniz. Tıpkı kardan adam yapmak gibi düşünülebilir.

3D yazıcılar elektrik ile çalışır. Çeşitli dişli mekanizmaları ve servo motorları ve hammaddeyi ısıtıp eriten ısıtıcı uç gibi temel parçaları ile erimiş plastiği birbirine ekleyerek yani "eklemeli üretim" yöntemini kullanarak istenilen parçayı üretirler.Üretilecek cismin üç boyutlu çizim programlarında hazırlanmış 3d datası olması gerekmektedir. Yazıcı bu datadaki bilgileri kullanarak cismin baskısını hazırlar.

3D yazıcıların belirli kapasiteleri vardır. Ancak bu kapasiteler her geçen gün daha da aşılmaktadır. Örneğin belli boyutların üzerinde baskı yapılamayabiliyor. Bunu basılacak ürünü parçalara ayırarak parça parça basmak suretiyle aşıyorlar. Daha sonra parçalar birleştirilebiliyor. Üç boyutlu yazıcıların bir başka sınırı ise baskı kalitesi hassasiyetidir. Ancak bu da yavaş yavaş aşılmaktadır. Şu an için birçok işte baskı hassasiyeti tatmin edici sınırlardadır. 

Üç boyutlu yazıcıların endüstriyel olanları yüksek kaliteli sonuç verirken fiyatları da oldukça yüksektir. Bunun dışında tüketici kullanımı için tasarlanmış 3d yazıcılar son tüketici açısından tatmin edici sonuçlar vermekte , fiyatları da makul gözükmektedir. Üç boyutlu yazıcı fiyatları her geçen gün biraz daha makul seviyelere düşmektedir.

Üç Boyutlu Yazıcılar Nerelerde Kullanılır?

Üç boyutlu yazıcılar prototip üretmek amacıyla endüstride, eğitim ve oyun materyali üretmek amacıyla
okullarda, biblo, hediyelik eşya üretmek amacıyla evde ve iş yerlerinde kullanılabilir.Yine takı tasarımcıları,inşaat firmaları,kalıpçılar ve medikal uygularmalarda olası hataları önceden görmek, tasarım değişikliği hakkında fikir sahibi olmak gibi amaçlarla kullanılabilir. Bununla beraber maliyetler de düşecektir. Çok basit parçalardan çok karmaşık parçalara kadar aklınıza gelebilecek her türlü cisim 3d yazıcılar ile üretilebilir. Üstelik parçalar montaj edilebilir ve çalışır sistemler elde edilebilir.

3D üç boyutlu yazıcı (printer), bir malzemeyi üç boyutlu bir şekilde çıktı almak için kullanılan bir yazıcıdır. Bu yazıcılar, genellikle plastik veya metal gibi malzemeleri kullanır ve bu malzemeleri birçok farklı şekilde katman katman çıktı alır. 3D üç boyutlu yazıcılar, özellikle prototip üretiminde ve tasarım sürecinde çok yararlıdır.

3D üç boyutlu yazıcılar, genellikle endüstriyel tasarım, makine imalatı, otomotiv sektörü, inşaat sektörü gibi sektörlerde kullanılır. Bu yazıcılar, tasarım sürecinde kullanılır ve prototip üretiminde çok yararlıdır. Örneğin, bir otomobil parçasının tasarımı sırasında, 3D üç boyutlu yazıcı ile bu parçanın prototipini üretebilirsiniz. Bu sayede, parçanın gerçekçi bir şekilde nasıl görüneceğini görebilir ve gerekirse tasarımında değişiklik yapabilirsiniz.

3D üç boyutlu yazıcılar, özellikle tasarım sürecinde çok yararlıdır ve çeşitli sektörlerde kullanılır. Bu yazıcılar sayesinde, tasarım süreci hızlandırılır ve prototip üretiminde çok yararlıdır.

Üç Boyutlu Yazıcılar Ham madde Olarak Ne Kullanır?

Üç boyutlu yazıcılar "filament" denen plastik bir hammadde kullanırlar. Plastik dışında hammadde kullanan yazıcılar da vardır. Abs filament olarak arayınca birçok örneğine rastlayabilirsiniz.

Üç Boyutlu Yazıcı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 3D printer seçerken baskı hızı , ilerleme hızı, hassasiyeti, katman çözünürlüğü gibi konulara dikkat edilmelidir. Fiyat / Performans oranı dikkate alınmalıdır. 3B yazıcı,parçaları ve sarf malzemelerini ekonomik fiyatlara yerli piyasadan satın alabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder