CNC Torna Tezgahlarında Spindle (Fener Mili) Rulman Değişimi 3. Bölüm


CNC Torna Tezgahlarında Spindle (Fener Mili) Rulman Değişimi 3. Bölüm
CNC Torna Tezgalarında Spindle (Fener Mili) Rulman Değişimi 1. Bölüm
CNC Torna Tezgalarında Spindle (Fener Mili) Rulman Değişimi 2. Bölüm






Cnc torna tezgalarında spindle rulman değişimi 3. Bölüm:


1.işlem spindle (fener mili) triger kasnağını sökmek için motoru gevşetin ve kayışı alın. Encoder kayışını da sökün. Kasnağı söküp arka döküme bağlı flanşı alın.

 2.işlem tezgahın ayna tarafından talaş koruma kapağını alın dikkat burda alt da bir delik vardır takarken aynı yere gelmeli tahliye deliği, sonra tüpün içine 50 mm çapında 1200 mm boyunda sağlam bir tahta parçasını içine sokun şimdi görmekte olduğunuz flanşı işaretleyerek sökün.

3.işlem rulman tüpü kendinize doğru çekince gelecektir bir zorlanma var ise arkadan bir kalasla vurun şimdi tüp dışarıda...

4.işlem tüpü temiz bir yüzeye getirin dikkat edilmesi gereken en önemli yer artık bundan sonrasıdır.temizleyin genelde 5 rulman vardır 3 koniktir söken kişinin dikkatli bir insan olması kesinlikle şart. En arka rulmanlar kolay çıkar ancak aynaya yakın olan rulmanları sökmeden önce sıkma tork flanşının paso kısmından mesafesini iyi ölçün ve not alın buradaki ( sır takarken flanşı çok sıkın ancak sonra çok hafif gevşeterek kitleme yapılmasıdır bu rulman ısınmaları için en önemli püf nokta olan yerdir) daha sonra çektirme ile alın hepiniz bilmektesiniz abest ses mekanik montaj ve sökümlerinde sadece problem olduğunun kanıtıdır. Mili çok iyi temizledikten sonra rulmanları paketinden çıkartın özel rulman yağının sakın çok koymayın pasta yapar gibi çünkü ısıya neden olur neredeyse sadece bilya aralarına çünkü fabrikalarında şırınga ile yapılmaktadır bu işlem.

5.işlem tüpün üstünde rulmanları ısıtın ısıtma rulmanı biraz elinizde zor tutacak kadar olmalı ne fazla ne az göreceksiniz rulman rahatlıkla mile girecek daha sonra tekrarlıyorum konik boşluk alımları önce bileziği tam sıkın fakat sonra hafifçe gevşetip kilitleyin.

 6. İşlem buraya kadar anlattıklarımın tam tersini yaparak toplamayı bitirin sonuç. İlk çalıştırma yarım saat yavaş olmalı ses ve ısıya bakın ve giderek hızlanın. (Cemal Alpaslan)

Bu yazı Cnc torna tezgalarında spindle rulman değişimi ile ilgili bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır.

Not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır,yazılanları uygulamanız durumunda ortaya çıkabilecek zararlardan blog yazarı sorumlu tutulamaz, sorumluluk uygulama yapan kişiye aittir.

0 yorum:

Yorum Gönder