Cad - Cam Nedir? Ne İşe Yarar?

cad cam ne işe yarar

Cad Nedir?

Teknik resim geçmişte kalem,silgi,pergel,gönye,t cetveli,daire şablonu gibi araç gereçler kullanılarak elle çizilirken; günümüzde teknolojinin gelişimine paralel olarak bilgisayarlarda ilgili programlar yardımıyla çizilmektedir. Bilgisayarda teknik resim oluşturma işine CAD denir. İngilizce bir kısaltmadır. Açılımı Computer-aided design yani bilgisayar destekli tasarım demektir.

Teknik resim çizen, bilgisayar destekli tasarım ile model oluşturma işini yapan kişiye de teknik ressam denir. Teknik ressamlar teknik resim çizim programı kullanarak bilgisayarda modelleme yaparlar.Bu programlara cad programları da denir. Bu teknik çizimler ve modeller sektöre ve yapılan işe göre iki boyutlu ya da üç boyutlu olabilir. Bilgisayarda teknik resim programları ile yapılan üç boyutlu tasarımlar üretim için büyük kolaylık ve zamandan tasarruf edilmesi sağlar.
Yüksek performans gerektiren çalışmalar için iş istasyonu bilgisayarlarını tercih etmelisiniz.

Cam Nedir?

cad cam gifTasarımı bitmiş yani Cad işi bitmiş modellerin CNC makinelerde işlenmesi için , yine bilgisayarda ilgili programlar vasıtasıyla data kodlarının çıkarılmasına Cam denir.Computer-Aided Manufacturing, Cam'in açılımıdır.  Bilgisayar destekli üretim manasına gelir. Cam işlemi sonucunda elde edilen kodlara G ve M kodları denir. G ve M kodları CNC makinelerinin anlayacağı programlama dilinde bilgisayarlarca üretilirler ve sonrasında talaşlı imalatın gerçekleşmesinde kullanılırlar.
Bilgisayar  programları yardımıyla takım yollarının simüle edilip, cnc makinelerinin anlayacağı kodlara dönüştürüp, kod çıktısı alma işlemine cam diyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder